Rondje 'Rotterdams' met Roel Pot

 

In een Rondje 'Rotterdams' met Roel Pot zoomen we in op Rotterdam en zijn taalgebruik door de jaren heen. Wist u dat de Rotterdamse ‘’zuiderling’’ een totaal andere tongval heeft ‘’als’’ eentje van Crooswijk?! Of die uit Kralingen dan, die versta je toch niet in het hedendaagse “Roffa”. Roel spreekt alle Rotterdamse dialecten (sociolecten) en zijn taalgevoel is bijna tot kunst verheven. Roel heeft zich dan ook ten doel gesteld dat iedereen die meegaat met een Rondje Rotterdams op zijn minst één nieuw woordje Rotterdams erbij geleerd moet hebben. We gaan via de Afrikaanderwijk -één van de eerste wijken van Nederland waar een meerderheid van de bevolking van allochtone afkomst was- richting Kralingen. 

Een gedeelte van Kralingen, Kralingen-Oost, behoort zelfs tot de rijkste stukjes van Nederland. We steken door naar Crooswijk , met een groot industrieel verleden. Er waren veel abattoirs gevestigd: Heineken, Jamin en een grote tramremise. Crooswijk wordt sterk geassocieerd met de ‘’echte, oude’’ Rotterdammer en het Rotterdamse dialect. Via het Noordplein, één van de meest nieuwe hippe plekken van Rotterdam, gaan we via het centrum richting Spangen en Delfshaven om vervolgens via deze Westkant weer op Zuid aan te komen.

Wil je iemand verrassen met een Rondje 'Rotterdams' met Roel Pot, koop dan een cadeaubon en laat deze rechtstreeks sturen aan degene die je het cadeau wilt doen.